zondag 6 maart 2011

Vanaf het terras

De wespen zoemen hun mantra in de bijna lege gieter. Wolken van lindebloesemgeur en bijengezoem waaien over het terras.
Klaproosblaadjes vormen bloedrode vlekjes op het blauwe zwembadwater
De zwarte kat wandelt ’s morgens over de landweg richting La Bastide moe en stoffig van een nacht lang jagen
De vrouwen halen de was binnen bij La Bastide: het tegenover elkaar vouwen van de grote lakens lijkt op een middeleeuwse dans, begeleid door het gesjirp van krekels.

De partytent op het terras, die ons tegen het ergste geweld van de zon beschermt, glimt een beetje van boven. Dorstige insecten die denken water gevonden te hebben laten zich vallen en komen met een klap neer. Ze zoemen dan het hommelequivalent van verdomme en vliegen wat duizelig verder. De tent heeft het trouwens maar net gered tijdens de mistral dankzij een strategisch vastgeknoopt electriciteitssnoer.

Lindebloesem: in twee weken is de geur van jongemeisjesbloemenparfum veranderd in verschaalde weeïge oudedameslucht.
Als een aan lager wal geraakte vrouw staat de boom er wat verslagen bij. De mistral rukt haar verdorde bloemetjes af en smijt ze verderop tegen de grond. Nog wat vermoeide insecten brommen tussen haar takken. De meeste zijn allang verkast. Naar de lindebomen in het dorp die minder zon vangen en pas nu aan jonge bloemen toe zijn.

Precies om negen uur zakt de zon achter de berg aan de overkant van de vallei. Vlak daarvoor begint de afkoeling al, een bries steekt op. De was moet nog naar binnen voor het vocht valt. Dat brengt de geur van lindebloesem mee en gemaaid hooi. Nog een half uur later is het donker genoeg voor de eerste ster.
Autolampen vormen strepen licht met twee rode punten aan de staart. Wat in het donker een vormeloze massa was blijken bomen op een berg met een weg erlangs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten